Bedrijf starten: ga je voor een eenmanszaak of een BV?

Je gaat een bedrijf starten. Gefeliciteerd, een spannende stap. Waarschijnlijk is je ondernemingsplan af en ben je druk bezig om alles te regelen: een locatie, logo en website. Marketing en sales. En je inschrijving bij de KvK natuurlijk. Dan moet je ook een rechtsvorm kiezen. Ga je voor een eenmanszaak of een BV? Het is belangrijk om hier goed over na te denken. In dit blog zet ik een aantal voor- en nadelen van beide vormen voor je op een rij.


De eenmanszaak
De eenmanszaak is in Nederland veruit de meest gekozen rechtsvorm van startende ondernemers. Een eenmanszaak is een bedrijf met één eigenaar. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan een eenmanszaak wel personeel in dienst hebben. Een eenmanszaak heeft geen eigen rechtspersoonlijkheid en geen afgescheiden vermogen.
Voordelen van een eenmanszaak
•     Een eenmanszaak is eenvoudig op te richten. Daarvoor hoef je alleen maar naar de KvK.
•     Bij een eenmanszaak horen aantrekkelijke belastingvoordelen die in het leven zijn geroepen om het starten van een bedrijf te stimuleren. En hoewel het kabinet deze voordelen de komende jaren wil gaan inperken, leveren ze op dit moment nog aardig financieel voordeel op. Zo heb je bijvoorbeeld recht op zelfstandigenaftrek. Daarnaast heb je in de eerste vijf jaar na de oprichting drie keer recht op startersaftrek, waarbij je een extra bedrag van je winst mag aftrekken. Hiervoor moet je wel aantoonbaar minimaal 1.225 uur per jaar in je bedrijf steken. Naast de zelfstandigen- en startersaftrek heb je ook nog recht op de MKB-winstvrijstelling.
Nadeel van een eenmanszaak
Zoals gezegd, de eenmanszaak heeft geen eigen rechtspersoonlijkheid en geen afgescheiden vermogen. Dat wil zeggen dat er juridisch gezien geen scheiding bestaat tussen het vermogen van de onderneming en jouw privévermogen. Dat betekent ook dat de onderneming niet zelfstandig verplichtingen kan aangaan. Jij als eigenaar gaat de verplichtingen van je bedrijf aan. 
En dat betekent weer dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor eventuele schulden die je met het bedrijf maakt. Gaat je bedrijf failliet? Dan ga je zelf ook failliet, of je komt in de schuldsanering terecht. Als je met je bedrijf veel financiële risico’s gaat lopen, moet je er dus misschien nog eens over nadenken of je wel een eenmanszaak wilt beginnen.
VOF
Ga je overigens samen met iemand anders een bedrijf beginnen? Dan is de eenmanszaak geen optie. De keuze gaat dan meestal tussen een BV en een vennootschap onder firma (VOF). Een VOF is qua voor- en nadelen te vergelijken met een eenmanszaak. Je leest er meer over in mijn eerdere blog Starten met een VOF.
De BV
Als je een eenmanszaak te risicovol vindt of als je de hulp van investeerders nodig hebt, kan je ook kiezen voor een BV (besloten vennootschap). Een BV heeft eigen rechtspersoonlijkheid en een afgescheiden vermogen. Dat betekent dat een BV zelfstandig verplichtingen aan kan gaan en zelfstandig bezittingen en schulden kan hebben. Een BV is altijd eigendom van een of meer aandeelhouders, maar meestal zijn de aandelen in handen van één persoon, de directeur-grootaandeelhouder (DGA).
Voordeel van een BV
•     Als eigenaar (lees: DGA) van een BV ben je in principe niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Kan de BV de rekeningen niet meer betalen? Dan gaat het bedrijf failliet, maar jijzelf niet. Maar helemaal onschendbaar ben je niet. Als tijdens het faillissement bijv. blijkt dat je de BV onbehoorlijk hebt bestuurd, kan de curator je alsnog met je privévermogen aansprakelijk stellen voor de tekorten van de onderneming. Dit noemen we bestuurdersaansprakelijkheid.
Nadelen van een BV
•     Als je een BV start kan je geen gebruik maken van de fiscale voordelen die je als eigenaar van een eenmanszaak wel hebt. Bij een BV moet het bedrijf vennootschapsbelasting over de winst betalen. Daarnaast betaal je inkomstenbelasting over je salaris als bestuurder van de BV. En als aandeelhouder betaal je dividendbelasting over een dividenduitkering op de aandelen (in box 2). Zodra je meer dan € 120.000 winst maakt is een BV fiscaal meestal aantrekkelijker dan een eenmanszaak.
•     Bij het oprichten van een BV komt iets meer papierwerk kijken dan bij de oprichting van een eenmanszaak. Zo moet je langs de notaris voor de oprichtingsakte/statuten. Hier zijn uiteraard ook extra kosten aan verbonden.
•     Daarnaast zijn er meer administratieve kosten aan de BV verbonden met name in verband met het eens per jaar opstellen van de jaarrekening.
Conclusie
Als je een bedrijf gaat starten, kan je zowel kiezen voor een eenmanszaak of een BV. Doe je dat met iemand anders? Dan kunnen jullie ondermeer kiezen voor een VOF. Welke rechtsvorm in jouw situatie de beste keuze is, hangt vooral af van de financiële risico’s die je met je bedrijf neemt. Een verkeerde keuze kan je privé duur komen te staan, laat je hier dus goed over adviseren. 
Deel dit artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Deze website maakt gebruik van Google Analytics-cookies. In overeenstemming met de handleiding van de Autoriteit Persoonsgegevens is een bewerkersovereenkomst gesloten met Google, wordt het laatste octet van uw IP-adres gemaskeerd en is 'gegevens delen met Google' uitgeschakeld. Ook wordt geen gebruik gemaakt van andere Google-diensten in combinatie met de Google Analytics cookies.