blogs

Geen categorie

Overeenkomsten: wanneer en waarom moet je partner meetekenen?

Als ondernemer staat het je in principe vrij om zelfstandig overeenkomsten aan te gaan. Maar bepaalde risicovolle overeenkomsten kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor je privévermogen. En dus ook voor je gezin. Oók als je een BV hebt. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan moet je partner dus bij sommige overeenkomsten meetekenen.

Overeenkomsten waarvoor je partner moet meetekenen

Deze overeenkomsten zijn opgenomen in artikel 1:88 van het Burgerlijk Wetboek. Kort gezegd heb je de toestemming van je partner nodig voor

Lees meer “Overeenkomsten: wanneer en waarom moet je partner meetekenen?”
blog

Het verschil tussen wettelijke rente en wettelijke handelsrente

Als een klant je een geldbedrag verschuldigd is, is het vervelend als de betaling uitblijft. Je kunt dit bedrag namelijk niet op de bank zetten of herinvesteren. Daarmee loop je mogelijk andere inkomsten mis. Om dit een beetje goed te maken én de klant aan te sporen om tot betaling over te gaan, mag je rente in rekening brengen. Maar wanneer gebruik je welke rente? 

Lees meer “Het verschil tussen wettelijke rente en wettelijke handelsrente”
blog

Bedrijf starten: ga je voor een eenmanszaak of een…

Je gaat een bedrijf starten. Gefeliciteerd, een spannende stap. Waarschijnlijk is je ondernemingsplan af en ben je druk bezig om alles te regelen: een locatie, logo en website. Marketing en sales. En je inschrijving bij de KvK natuurlijk. Dan moet je ook een rechtsvorm kiezen. Ga je voor een eenmanszaak of een BV? Het is belangrijk om hier goed over na te denken. In dit blog zet ik een aantal voor- en nadelen van beide vormen voor je op een rij.

Lees meer “Bedrijf starten: ga je voor een eenmanszaak of een BV?”
blog

Huurder bedrijfsruimte failliet, wat nu?

Naar verwachting neemt het aantal faillissementen van ondernemingen de komende tijd fors toe. Veel van die ondernemingen huren op dit moment bedrijfsruimte. Welke gevolgen heeft een faillissement eigenlijk voor de huurovereenkomst? En wat is de positie van een verhuurder in het faillissement van een zakelijk huurder? In dit blog vertel ik je er meer over.

Huur opzeggen

De huurovereenkomst van een kantoor- of bedrijfspand duurt op het moment dat de huurder failliet gaat gewoon voort. Tijdens het faillissement hebben zowel de curator als de verhuurder de mogelijkheid om de huur op te zeggen. Dit is geregeld in artikel 39 van de Faillissementswet.

Lees meer “Huurder bedrijfsruimte failliet, wat nu?”
blog

De aandeelhoudersovereenkomst: deze 10 onderwerpen mogen niet ontbreken

Als je samen een bedrijf gaat beginnen, kies je meestal voor een vennootschap onder firma (VOF) of een besloten vennootschap (bv). Welke rechtsvorm het ook wordt, in beide gevallen is het belangrijk om vooraf afspraken over de samenwerking op papier te zetten. Bij een VOF doe je dat in een vof-contract, bij een bv in de statuten en aandeelhoudersovereenkomst. Maar wat regel je in een aandeelhoudersovereenkomst?

Lees meer “De aandeelhoudersovereenkomst: deze 10 onderwerpen mogen niet ontbreken”